actueel

Download nu de voorwaarden voor 2017

HRFSTWND 2017 begint gestalte te krijgen, maar er zijn nog voldoende mogelijkheden om je mooie muzikale ideeën in een HRFSTWND concert vorm te geven. Op vrijdag 17 februari heeft een aantal dirigenten bij Musidesk gediscussieerd over de inhoud van deze mooie concertserie, maar ook over de toekomst ervan. Met elkaar zijn we ons bewust van het feit dat een HRFSTWND concert pas écht gaat leven als het omarmd wordt door de mensen op het podium. Het is belangrijk om trots te zijn op je muzikale product en presentatie en je wilt ontzettend graag aan iedereen laten zien en horen waar je voor staat met je orkest / ensemble.

Dit kan op ontelbaar vele manieren tot uiting komen; juist dát maakt een HRFSTWND concert tot een onvergetelijke belevenis. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren, maar wel dat het bijzonder wordt! De dirigenten zijn hier heel enthousiast over. HRFSTWND is:  je eigen identiteit tonen in de muziek die je maakt en presenteert, in de solisten die je uitnodigt, in de presentaties en in de samenwerking die je aangaat.

Is je interesse gewekt of heb je vragen? Laat het ons weten via

Download hier de voorwaarden voor 2017

Hieronder vind je een lijst met theaters die data aan ons hebben doorgegeven met mogelijkheden voor een HRFSTWND concert. Wanneer je een ander theater op het oog hebt, laat het ons dan ook gerust weten!

DRU Cultuurfabriek Ulft:
Oktober: 20
November: 24
December: 1

Hanzehof Zutphen:
September: 22, 23, 24 en 30
Oktober: 6, 7, 13, 15, 20, 21, 22
November: 3, 4, 10
December: 2, 3, 8, 10

Junushoff Wageningen:
Zondag 15 oktober 2017
Zondag 22 oktober 2017
Zondag 19 november 2017
Zondag 3 december 2017
Zondag 17 december 2017
Zondag 24 december 2017
Zaterdag 23 september 2017
Zaterdag 7 oktober 2017
Zaterdag 28 oktober 2017
Zaterdag 11 november 2017

De Flint Amersfoort:
Zondag 24 september – Rabobank Theaterzaal
Vrijdag 29 september
Zaterdag 28 oktober
Vrijdag 10 november
Vrijdag 1 december
Zondag 3 december – Rabobank Theaterzaal

Binnenkort beschikbaar, de data voor: De Veluvine Nunspeet, Theaterhotel Almelo en De Voorste Vennen Drunen

N.B. data onder voorbehoud van tussentijdse boekingen
Logo 2017: FEEST!

Vanwege het feit dat HRFSTWND in 2017 het 10-jarig jubileum viert - en we hopen dat alle deelnemers dit ook gaan meevieren op geheel eigen manier - is er gekozen voor een logo in vrolijke en opvallende feestkleuren. Dit jaar kleurt de HRFST kleurig en feestelijk!

hrfstwnd logo 2017


HRFSTWND in de DRU Cultuurfabriek: meld je aan!

In de DRU Cultuurfabriek zijn de volgende data beschikbaar voor een HRFSTWND concert:

 

 

 

- 20 oktober 2017

- 24 november 2017

- 1 december 2017

- 2 december 2017

Interesse om hier te concerteren en het FEEST! van 10 jaar HRFSTWND mee te vieren? Meld dit dan bij


HRFSTWND is jouw idee!

Op vrijdag 17 februari organiseert Musidesk in Arnhem een bijeenkomst voor dirigenten die iets met HRFSTWND te maken (willen) hebben, óf die er een idee over hebben.
Het is de wens van de organisatie om de bijzondere concertreeks te vullen met nieuwe inspirerende ideeën  en presentatievormen. Hierover gaan we graag in gesprek en wisselen we kennis en ideeën uit.

 

 

Wees er bij op 17 februari, om 10.30 uur bij Musidesk Arnhem!
Aanmelden graag via:


HRFSTWND 2017 in de steigers

De winter is in volle gang, maar de organisatie van HRFSTWND draait al op volle toeren. De voorwaarden en informatie over de concertreeks voor dit najaar zijn inmiddels beschikbaar.

Een aantal belangrijke zaken brengen we graag onder de aandacht:

- 2017 is een jubileumjaar voor HRFSTWND; in 2007 vond de eerste concertreeks plaats. Het thema van dit jaar is dus ook: FEEST!
We zouden het super vinden wanneer alle concerten op één of andere manier uiting geven aan dit thema

- De organisatie van HRFSTNWD is overgenomen door Musidesk Rijnbrink; de contactgegevens en de contactpersoon is gewoon hetzelfde gebleven:
(Ria Kornet)

- Op vrijdag 17 februari houden we een bijeenkomst met dirigenten die in verleden, heden of toekomst iets met HRFSTWND te maken hebben (gehad) óf die ideeën hebben over de toekomst en voortgang van HRFSTWND. Wees welkom op 17 februari om 10.30 uur bij Musidesk in Arnhem. Opgeven graag:

- Lees pdfhier de voorwaarden voor 2017, en reageer op tijd! Om meer / ander publiek te trekken naar je concert is het van belang dat de pr zo vroeg mogelijk op gang komt!


MPO draagt HRFSTWND over aan Musidesk Rijnbrink

Op 1 januari 2017 draagt Stichting MuziekPlatform Oost de organisatie HRFSTWND over aan Musidesk Rijnbrink. HRFSTWND begon in 2007 in Gelderland. Op initiatief van Stichting MuziekPlatform Oost (MPO) en de theaters in Overijssel werd de concertreeks in 2013 overgeblazen naar Overijssel, waardoor in één keer een verdubbeling van het aantal concerten, orkestdeelnemers en podia ontstond. Hiermee kreeg HRFSTWND landelijke naamsbekendheid en groeide het uit naar de grootste concertreeks in Europa.

 

Op 1 januari 2014 nam Stichting MPO, samen met Musidesk Rijnbrink, de volledige concertreeks over van Cultuurmij Oost.

Lees hier de pdfvolledige informatie.

musidesk rijnbrink


 

HRFSTWND 2016 zit er op!

Het is gedaan! HRFSTWND 2016 zit er op! Met twee prachtige concerten in Kampen (zaterdag) en Arnhem (zondag) is de concertreeks voor dit jaar afgesloten!

Op dit moment zijn we alweer hard bezig met de voorbereidingen voor 2017: 10 jaar HRFSTWND!

Het thema voor komend jaar is dus: FEEST!

 

 

...Interesse om deel te nemen? Tips of suggesties? Meld het ons via

Hartelijk dank aan alle orkesten, solisten, dirigenten, theaters, medewerkers en collega's!!


Het Groot HRFSTWND Orkest: mis het niet!

Afgelopen zondag, 6 november, was een zeer intensieve dag voor het Groot Hrfstwnd Orkest.
Dirigent Joost Smeets: " waanzinnige samenwerking met solist Johan Naus in het 2e klarinetconcert van Oscar Navarro en met componist Alex Poelman die tekst en uitleg gaf over zijn werk Pegasus."

Kom luisteren naar het resultaat op woensdag 9 november 20.00 Muziekcentrum Enschede met na de pauze de 1e Symphony van Gustav Mahler door Orkest van het Oosten in samenwerking met Het Gelders Orkest.
Mis het niet, tot woensdag!

JoostSmeetsinGHO


Kaartverkoop HRFSTWND concerten

Je kunt als bezoeker op verschillende manieren aan een kaartje voor een HRFSTWND concert komen.

Allereerst kun je gewoon terecht bij de kassa van het theater waar het concert plaatsvindt, zowel in de voorverkoop als op de dag zelf.
Maar ook de deelnemende orkesten verkopen kaartjes! Voordeel hiervan kan zijn, dat zij dit tegen een wat lager tarief doen. Altijd het informeren waard, dus!

Tenslotte zijn er ook acties waarbij entreekaarten te winnen/verdienen zijn. Kijk hiervoor goed op Facebook of op de diverse websites van HRFSTWND en de deelnemende orkesten.


 

Uitreiking BUMA Brass Awards 2016

tijdens het HRFSTWND concert in Muziekcentrum Enschede

Op zondagmiddag 23 oktober vindt een HRFSTWND concert plaats in de concertzaal van het Muziekcentrum Enschede. Dit concert zal worden uitgevoerd door Harmonieorkest Wilhelmina uit Glanerbrug o.l.v. Fried Dobbelstein en het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest o.l.v. haar chef dirigent Danny Oosterman.

Het aantrekkelijk samengestelde programma bestaat o.a. uit de door Wilhelmina Glanerbrug uit te voeren Wind Sketches en Dance Movements van Philp Sparke en het programma van het NJFO bevat o.a. Symphonic Fantasy and Allegro voor accordeon en orkest van Ole Schmidt - met als solist Vincent van Amsterdam - en Diamond for Parker van Rob Goorhuis.

RobGoorhuis

Goorhuis zal tijdens dit concert de BUMA Brass Award’- ook wel de ‘Edison van de blaasmuziek’ genoemd - in ontvangst nemen. De BUMA Brass Award en ‘BUMA Brass Award Internationaal’ worden jaarlijks toegekend aan personen of die een grote en positieve bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van de blaasmuziek in Nederland en daarbuiten. Deze selectie en voordracht van kandidaten vindt plaats in nauw overleg met het RIC (Repertoire Informatie Centrum). De internationale Brass Award wordt dit jaar uitgereikt aan de Belgische componist Kevin Houben.

KevinHouben

Rob Goorhuis dankt zijn uitverkiezing o.a. het grote en wereldwijd als hoogstaand gekwalificeerd oeuvre wat hij inmiddels achter zijn naam heeft staan. Zijn compositie Diamond for Parker is volgend jaar verplicht werk op het Wereld Muziek Concours Kerkrade. Daarnaast heeft Goorhuis voor dit evenement inmiddels al weer een aantal opdrachten gekregen van diverse orkesten om voor hen een nieuwe compositie te maken, welke tijdens het WMC hun wereldpremière zullen beleven.

De nominatie van Kevin Houben is o.a. ingegeven vanwege zijn brede muzikale horizon. Naast blaasmuziek schrijft hij ook symfonische muziek en filmmuziek. Op dit moment werkt hij aan zijn Eerste Symphony welke volgend jaar maart in première gaat bij het Nationaal Orkest van België. Daarnaast heeft ook Kevin Houben meerdere compositieopdrachten ontvangen voor het komend WMC en last but not least gaat Houben de test piece componeren voor de Europese Brassband Kampioenschappen in Oostende.

Zijn composities zijn zeer populair bij hafabra- orkesten in zowel hogere als lagere divisies.
Het bij de prijs behorende kunstwerk zal worden overhandigd tijdens het nu al memorabele concert op 23 oktober in Muziekcentrum Enschede, aanvang 14.30 uur


Het Groot HRFSTWND Orkest zoekt jou!

Het Groot HRFSTWND Orkest is nog naarstig op zoek naar versterking op (es)-klarinet, bariton-saxofoon, hoorn, bas-trombone, tuba, slagwerk en harp.
Het orkest werkt in 3 repetitiedagen aan twee uitdagende werken voor groot harmonie-orkest. De deelnemers worden gecoacht door musici van het Orkest van het Oosten.

Alle info in deze site en aanmelden kan via:  www.ovho.nl/HRFSTWND

A5 HRFSTWND orkest web


Toch Jilt Jansma solist in Soundtrip Experience XXL

Niet Dick Bolt, maar Jilt Jansma zal een solistische rol vervullen tijdens het Soundtrip Experience XXL spektakel op 15 oktober in de Eusebiuskerk in Arnhem.
Kijk voor meer informatie op de aparte pagina van SE XXL!

foto trombonist Jilt


Wijziging Groot HRFSTWND Orkest!

Wegens zwangerschapsverlof van soliste Carla Leurs is er een wijziging aangebracht in het repertoire van het Groot HRFSTWND Orkest 2016. Het vioolconcert van Stephen Melillo zal niet worden uitgevoerd; hiervoor in de plaats komt het Klarinetconcert nr. 2 van Oscar Navarro op het programma.
Solist is Johan Naus, soloklarinettist van het Orkest van het Oosten.

Aanmelden voor het GHO is nog mogelijk tot 15 september! Meld je aan via deze link. A5 HRFSTWND orkest web


HRFSTWND 2016: de nieuwe beelden

In de afgelopen weken zijn de fotografen en vormgevers aan de slag gegaan met de nieuwe beelden voor HRFSTWND 2016. Als thema voor dit jaar is gekozen: de Fagot

De fagot viert dit jaar haar 500ste verjaardag en daarom staat dit prachtige instrument bij HRFSTWND in de schijnwerper. We laten u nog even in spanning, maar hierbij alvast een voorproefje:

220A 7217 180dpi220A 7223 180dpi220A 7346 180dpi220A 7300180dpi 220A 7325 180dpi

De foto's zijn ook dit jaar weer gemaakt door Francet van Mackelenberg.


De speellijst voor 2016 begint vorm te krijgen!

De voorbereidingen voor de HRFSTWND concertreeks 2016 zijn in volle gang en we zijn bezig om de speellijst af te ronden. In het Programma zijn de eerste concerten al genoteerd. Nadere details volgen zodra er meer informatie is. Ook in 2016 geldt weer:


HRFSTWND: grote orkesten, grootse concerten!

hrfstwnd logo 2016

Het logo van 2016!

Maak kennis met het logo van HRFSTWND 2016:

hrfstwnd logo 2016

Het logo is ook dit jaar weer ontworpen door Sjoerd de Vos van Rijnbrink. De kleurstelling is enerzijds gekozen uit de kleurenwaaier voor het najaar van 2016, maar er is vooral een relatie gelegd met het instrument dat het beeld voor 2016 zal gaan bepalen: de FAGOT!
In 2016 viert dit instrument haar 400 ste verjaardag. De dieprode kleur van het herfstblad is gekozen vanuit de dieprode kleur die veel fagotten hebben. De kleur van de HRFST verwijzen naar het riet.

Download pdfhier het logo voor eigen gebruik!


HRFSTWND 2016 in voorbereiding!

Op dit moment is de organisatie van HRFSTWND in volle gang om de concertreeks van 2016 voor te bereiden. Een aantal orkesten heeft interesse getoond in deelname en er zijn zelfs al samenwerkingen tot stand gebracht.
De voorwaarden zijn bijna gereed en zullen dan gepubliceerd worden op deze website en op de Facebookpagina van HRFSTWND, evenals een aanmeldingsformulier. We streven dit jaar naar een reeks met circa 15 concerten in Gelderland, Overijssel en ook daar buiten.
header hrfstwnd 2015

Lees meer

HRFSTWND 2015 WAS PRACHTIG:

Hoewel 2016 is begonnen, laten we de diverse persberichten die in 2015 voor de concerten zijn gemaakt, nog even op de website staan, zodat u nog eens in alle rust kunt nagenieten.


HRFSTWND 2016 in voorbereiding!

De organisatie van HRFSTWND is bezig om de windstilte voor het najaar van 2016 te doorbreken. Er wordt gesproken met de theaters en er wordt gezocht naar data en bruikbare voorwaarden. Hou deze website en de Facebookpagina HRFSTWND in de gaten. We melden het zodra er nieuws is.151113 De Onzetting Wageningen in Drunen1

 

FotoHETSymbijHetGrootHRFSTWNDOrkestin2015Harmonie Sint Jan 12 12 2014 21

Voorzitter Concordia Hengelo: ‘Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het alleen een ontspannen middagje uit is’

HRFSTWND naar Rabotheater: ‘Hele mooie manier om Twentse toporkesten te leren kennen’

Muziekvereniging Concordia uit Hengelo en Harmonieorkest Wilhelmina uit Glanerbrug geven zondag 20 december een duoconcert in het Rabotheater in Hengelo. Het is het afsluitende concert van de HRFSTWND-reeks die sinds 26 september langs verschillende theaters in Oost-Nederland trekt. Beide orkesten hebben een uitdagend programma samengesteld dat zowel de kenner als de leek een heerlijke middag uit bezorgt. Het concert begint om 14.30 uur.

Wilhelmina Glanerbrug 1

Lees meer

Dirigent De Ereprijs over basfluitconcert: ‘Mensen zaten te huilen in de zaal’

Voorzitter Excelsior Zalk over Sounds: ‘Te modern voor jaren zeventig, maar nu herontdekt’

Brassband Excelsior Zalk en Orkest de Ereprijs uit Apeldoorn geven zaterdag 12 december samen een concert in DRU Cultuurfabriek in Ulft. Het is een concert uit de reeks HRFSTWND die al sinds eind september de ronde doet langs verschillende muziekzalen en theaters in het oosten van het land. Het concert begint om 20.00 uur.

Brassband Excelsior 28 11 2014 1

Orkest de Ereprijs speelt op 12 december twee losse stukken en een concert. “Heel bijzonder is het basfluitconcert, dat is dit jaar bij ons in première gegaan. De vorige keer dat we het speelden, zaten mensen te huilen in de zaal, ze waren tot tranen geroerd,” vertelt dirigent Wim Boerman.

Lees meer

BUMA Brass Awards uitgereikt tijdens hrfstwndconcert OBK Bennekom en Philharmonie Gelre

Na de zeer geslaagde uitreiking van de BBA 2014 aan Danny Oosterman en Luc Vertommen is de selectie voor dit jaar ook bekend.

De keuze is gevallen op onze landgenoot Carl Wittrock en de Zwitser Oliver Waespi.

CarlWittrock

 

Wittrock heeft de laatste jaren een enorme bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van hafabra repertoire voor de lagere afdelingen. Veel bekendheid kreeg hij met zijn compositie "Van Oranje" die in opdracht werd geschreven door het Nationaal Comité 200 Jaar Koninkrijk der Nederlanden. Hieraan was een wedstrijd verbonden en de winnaar zal op 26 september a.s. meewerken aan de slotviering in Amsterdam. Tevens is hij recentelijk aangewezen als composer in residence voor de Nationale Kampioenschappen 2016 van Litouwen.

 

Oliver Waespi

 


De Zwitser Oliver Waespi heeft reeds een lange staat van dienst en is momenteel één der meest gespeelde componisten van blaasmuziek. Hij geniet in Nederland veel bekendheid daar een aantal van zijn werken verplicht werden gesteld op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen en diverse andere concoursen en festivals. Waespi staat bekend als een zeer veelzijdig componist voor verschillende bezettingen en veel beroemde orkesten, ensembles en koren brachten werken van hem in première.

 

De uitreiking van de BBA zijn wederom gepland tijdens een concert in het kader van de serie Hrfstwnd dat zal plaatsvinden op zondag 22 november in de Junushoff te Wageningen. 
Uitvoerenden zijn OBK - Bennekom, Philhamonie Gelre en het koperkwintet van Het Gelders Orkest. Aanvang concert 14.30 uur.


Philharmonie Gelre uit Arnhem speelt twintigste-eeuws programma

Professionals van Het Gelders Orkest ondersteunen Oefening Baart Kunst uit Bennekom tijdens HRFSTWND-concert in Junushoff


Philharmonie Gelre uit Arnhem en Oefening Baart Kunst uit Bennekom verzorgen zondag 22 november een duoconcert in de Junushoff in Wageningen. Het concert komt uit de reeks HRFSTWND die dit najaar door Oost-Nederland toert. Oefening Baart Kunst wordt tijdens het concert ondersteund door het koperkwintet van Het Gelders Orkest.

junushof wageningen

Het concert wordt afgetrapt door Philharmonie Gelre. Het orkest uit Arnhem heeft een programma met stukken uit de twintigste eeuw samengesteld. Er staan twee werken centraal: Guggisberg Fantasie van de Nederlandse componist Rob Goorhuis en de Vierde Symfonie van Alfred Reed.

De Guggisberg Fantasie is gebaseerd op een bekend en geliefd Zwitsers volksliedje. De Vierde Symfonie is in 1992 in opdracht van het Wereld Muziek Concours gecomponeerd. “Heerlijk voor ons om te spelen en ook prachtig om naar te luisteren.”

OBK Bennekom samen met koperkwintet Het Gelders Orkest
Na de pauze betreedt Oefening Baart Kunst het podium. De harmonie wordt ondersteund door het koperkwintet van Het Gelders Orkest. Dirigent Dick Bolt kijkt uit naar het concert op 22 november: “Er komt altijd veel energie vrij bij dit soort projecten waar gepassioneerde professionals en bevlogen amateurmusici samenspelen.”
Op het programma van het concert van Oefening Baart Kunst staan onder meer Spartacus van Jan van der Roost, Fanfare and Funk van Oliver Waespi en Bernsteins Mass. In Bernsteins Mass soleert het koperkwintet van Het Gelders Orkest.

 logo Het Gelders Orkest

“Het koperkwintet vertolkt een aantal van de oorspronkelijke koordelen van dit stuk. Soms draagt het koor, soms wordt het koor gedragen. Ook binnen deze delen zijn weer solistische rollen voor de koperblazers weggelegd. Het is een spannend en levendig werk, waarbij amateurs en professionals schitteren en elkaar de ruimte geven,” legt Bolt uit.

Kaarten voor het concert op 22 november in de Junushoff in Wageningen zijn verkrijgbaar voor 15 euro via www.obkbennekom.nl en www.philharmoniegelre.nl.

Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafabra-muziek de kans te spelen op een groot podium.


Vijfenveertig dames brengen blazend een ode aan Nederland

Fanfareorkest Union: ‘Een nieuwe dimensie fanfaremuziek, ver van hoempa’

Een nieuwe dimensie aan fanfaremuziek, ver van de hoempa-muziek die een fanfare op straat brengt. Dat belooft Marcel Voskamp van Fanfareorkest Union uit Zelhem ons over het concert dat zijn orkest zondag samen geeft met de Dutch Ladies Orchestra in Amphion Doetinchem. Het concert uit de HRFSTWND-reeks begint om 14.00 uur.

“Als je echt gevangen wil worden door mooie muziek, dan moet je zondag naar Amphion komen,” vertelt Voskamp. “Het wordt echt wat moois. ”

Union brengt zondagmiddag onder meer The Lost Labyrinth ten gehore. “Een heel bijzonder stuk,” aldus Voskamp. “Het is het werk waarmee een Belgisch orkest een paar jaar geleden wereldkampioen werd. Er wordt zelfs bij gezongen door een sopraan, echt fantastisch, spectaculair en indrukwekkend.”

Dutch Ladies Orchestra brengt ode aan Nederland
Na de pauze is de beurt aan de Dutch Ladies Orchestra. Een projectorkest bestaande uit 45 vrouwen. HRFSTWND is het tweede project van het damesorkest.

nedvlag

De vrouwen spelen vijf stukken die allemaal te maken hebben met Nederland. Nederlandse componisten, maar vaak ook een Nederlands thema. “Bijvoorbeeld Gammatique van Gerard Boedijn, dat is echt de godfather van de Nederlandse blaasmuziek. Door een stuk van hem te spelen, besteden we aandacht aan hem,” vertelt Dick Hesselink, initiator van het Ladies Orchestra.

Ook komen To my Country van Bernard Zweers, Madurodam van Johan de Meij, A Big Mac in a Caddilac van Joop van Dijk  en Symfonieën der Nederlanden van Louis Andriessen voorbij.

Kaarten voor het concert zijn voor 15 euro per stuk verkrijgbaar bij schouwburg Amphion.

Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland. 

HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafabra-muziek de kans te spelen op een groot podium.

Muziek van Lord of the Rings gaat het theater in met De Ontzetting

Andels Fanfare Corps speelt werk van Europese Brassband Kampioenschappen

Andels Fanfare Corps en De Ontzetting uit Wageningen geven vrijdagavond 13 november een duoconcert in theater De Voorste Venne in Drunen. Het concert uit de reeks HRFSTWND begint om 20.15 uur.

Andels Fanfare Corps brengt vijf stukken ten gehore. Allereerst wordt Festmusic der Stadt Wien van Richard Strauss gespeeld. Daarna volgen The Irish Blessing, Variations and Fugue on an Original Theme, Concertino for Alto Saxophone en Noche d’Abril. Solist in het Concertino is Egon Smit.

Bijzonder aan Variations and Fugue on an Original Theme, ook bekend als Vita Aeterna Variations, is dat het werk verplicht gespeeld moest worden tijdens de Europese Brassband Kampioenschappen van 2012 in Rotterdam. Met recht een topstuk dus, waar de liefhebber van technische muziek zijn vingers bij aflikt.

Het stuk werd geschreven door Eduard de Boer, ook bekend als Alexander Comitas, en bestaat uit acht delen.

De Ontzetting speelt Lord of the Rings
Studentenorkest De Ontzetting uit Wageningen richt zich volledig op The Lord of the Rings. Het orkest speelt Lord of the Rings Symfonie nummer 1. Het werk bestaat uit vijf delen, die elk een personage of belangrijk stuk uit het boek van J.R.R. Tolkien beschrijven.

Lord of the Rings

Gandalf, Lothlorien, Gollum, Journey in the Dark en Hobbits passeren elk op hun beurt de revue. Lord of the Rings Symfonie nummer 1 is geschreven door componist Johan de Meij.

Kaarten voor het concert zijn voor 15 euro per stuk verkrijgbaar bij de deelnemende orkesten. Reserveren kan door een mailtje te sturen naar of .

Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafabra-muziek de kans te spelen op een groot podium.


Excelsior Westenholte presenteert drie nieuwe stukken tijdens duoconcert met Brassband Buizingen

HRFSTWND doet voor de tweede keer deze tournee Theater De Spiegel in Zwolle aan

Muziekvereniging Excelsior Westenholte en Brassband Buizingen geven zondag 8 november een bijzonder concert in Theater De Spiegel in Zwolle. Het duoconcert uit de HRFSTWND-concertreeks biedt de bezoekers een heerlijke middag topmuziek in de Overijsselse provinciehoofdstad. Het programma, dat drie primeurs bevat, begint om 14.30 uur.

“Voor elke fijnproever op het gebied van blaasmuziek belooft het een groots concert te worden,” vertelt Ineke van den Brink van Muziekvereniging Excelsior Westenholte. Wat de bezoeker voor muziek mag verwachten?
“Speciaal voor Excelsior Westenholte en dirigent Marten van der Wal schreef Harrie Jansen de ‘Fanfare for Excelsior’. Een wereldpremière,” aldus Van den Brink. “De tweede première heeft Arend Gerds geschreven voor Excelsior, getiteld ‘Blue Horizon’. Ook ‘The Saba Encounters’ van Joop van Dijk kent zijn eerste uitvoering op 8 november. Drie premières dus in het programma van Excelsior.”

‘Cultureel ambassadeur van Vlaanderen’
Naast Excelsior staat 8 november ook Brassband Buizingen op de planken in Zwolle. Van den Brink is lovend over de uit België afkomstige formatie: “Een Belgische topbrassband, een cultureel ambassadeur van Vlaanderen.” Het orkest is nog in de race voor een plekje op het Europees Brassbandkampioenschap.
De dirigent van Brassband Buizingen is geen onbekende in de muziekwereld. Dirigent Luc Vertommen won in 2014 de Buma Brass Award International.
Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafa-muziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 8 november zijn te koop vanaf 18 euro en te bestellen via Theater De Spiegel in Zwolle. Het concert begint om 14.30 uur.


Duoconcert uit HRFSTWND-reeks krijgt Russisch thema van deelnemende orkesten

Dirigent krijgt spannende avond tijdens concert in De Veluvine in Nunspeet: vuurdoop, wereldpremière en bovendien een dubbelrol

Fanfareorkest De Eendracht uit Wezep en de Regimentsfanfare Garde Grenadiers en Jagers uit Assen geven zaterdag 31 oktober een bijzonder dubbelconcert in De Veluvine in Nunspeet. Het concert uit de HRFSTWND-reeks kent namelijk een wereldpremière en is de vuurdoop van de nieuwe dirigent van De Eendracht. Bovendien heeft de nieuwe dirigent, Gerben Pol, die avond een dubbelrol. Hij is namelijk ook trompettist in het orkest uit Assen.

Voor dirigent Pol een spannende avond dus. Hij moet niet alleen voor het eerst voor een grote zaal voor het orkest staan, er is ook direct een wereldpremière gezet op het programma van zijn orkest uit Wezep.

“Speciaal voor deze gelegenheid heeft de jonge componist Arend Gerds een koraalbewerking gemaakt. De keuze voor het koraal, Psalm 121 is gemaakt door de jonge leden van de muziekcommissie. Vervolgens is Arend daarmee aan de slag gegaan,” vertelt Pol.

GerbenPol


Eerste kennismaking met dirigent
“Voor de achterban uit Wezep is het de eerste kennismaking met mij als dirigent,” gaat Pol verder. “Ik ben in september aangesteld en dit wordt onze vuurdoop. Ik ben ook als trompettist verbonden aan de Regimentsfanfare Garde Grenadiers En Jagers dus heb ik een dubbelrol deze avond.”

Het concert heeft een Russisch thema gekregen van beide orkesten. Het orkest uit Assen heeft met een gastdirigent iets extra bijzonders in petto: “Gastdirigent Erik van de Kolk heeft een Russisch sausje over het programma gegoten. Ze spelen onder andere de Gadfly Suite van Shostakovich. Ook de virtuoze opening van het concert is van de hand van deze componist.”
“Naast deze muziek gaat het orkest ook terug in de tijd met muziek gebaseerd op die van Rameau en juist vooruit in de tijd met een speciaal voor het orkest geschreven medley van Earth, Wind & Fire. Prachtige muziek op het programma dus en een hele spetterende afsluiting. De samenwerking tussen Van de Kolk en 21 professionele muzikanten belooft een kwalitatief hoogstandje te worden,” voorspelt Gerben Pol.


Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de blaasmuziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 30 oktober zijn te koop vanaf 15 euro en te bestellen via De Veluvine in Nunspeet. Het concert begint om 20.15 uur.


Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging brengt zeldzaam stuk op de planken

Eendracht Aalten wil publiek kennis laten maken met veelzijdigheid van orkest

Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging uit Winterswijk en Christelijke Muziekvereniging De Eendracht uit Aalten geven vrijdagavond 30 oktober samen een concert in theater De Hanzehof in Zutphen. Het concert komt voort uit de HRSFTWND-concertreeks die momenteel door het Oosten van het land toert. Het concert begint om 20.15 uur.

 

De Koninklijke Winterswijksche Orkest-Vereeniging schotelt de bezoekers van het concert een programma voor met stukken van onder andere Dmitri Shostakovich en Philip Sparke. Hoogtepunt van het concert wordt Grimm’s Fairytale Forest van Jan van der Roost. “Dit stuk is nog bijna nooit uitgevoerd in Nederland,” vertelt Ineke Beusink van de muziekvereniging uit Winterswijk.

Het stuk Novorossiisk Chimes van Dmitri Shostakovich wordt naar een arrangement van Hendry van Loo gespeeld. De arrangeur staat die avond ook voor het orkest, als dirigent.

Eendracht Aalten wil veelzijdigheid laten zien
De andere helft van het concert in De Hanzehof wordt verzorgd door Christelijke Muziekvereniging De Eendracht uit Aalten. Karin Kraaijenbrink vertelt namens het orkest: “Wij willen de concertbezoeker graag kennis laten maken met de veelzijdigheid van een orkest. Het optreden omvat daarom nummers met rustige klanken die de bezoekers laten wegdromen bij het warme fraaie geluid van fanfare en harmonie.”

Maar wie muzikaal vuurwerk wil, wordt ook op zijn wenken bediend. “Maar we spelen ook opzwepende en bombastische muziek. Dan zetten we iedereen op het puntje van zijn stoel,” aldus Kraaijenbrink.

Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de blaasmuziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 30 oktober zijn te koop vanaf 15 euro en te bestellen via De Hanzehof in Zutphen.


‘Het is alsof je met PSV mee mag spelen, het theater is het stadion’

Meer dan honderd amateurmusici en professionals van HET Symfonieorkest samen in groot HRFSTWND-orkest

Meer dan honderd amateurmusici spelen vrijdag 30 oktober samen met een aantal professionele muzikanten in het groot HRFSTWND-orkest. Het concert is het muzikale hoogtepunt van de HRFSTWND-concertreeks die dit najaar rondtrekt door Oost-Nederland.

FotoJoostSmeetsbijHetGrootHRFSTWNDOrkestin 2015                                                                                                                      Joost Smeets, dirigent van HGHO

De amateurmusici spelen samen met een aantal professionals van HET Symfonieorkest. Hoe bijzonder dat is? “Je kunt het een beetje vergelijken met een amateurvoetballer die met PSV mee mag spelen,” vertelt Gerard ten Brinke van MuziekPlatform Oost en drijvende kracht achter HRFSTWND. “Maar dan wel amateurvoetballers uit de hoofdklasse. Anders kun je het niveau van de muziekstukken niet aan.”

Drie oefendagen gingen de amateurmusici aan de slag met professionals van HET Symfonieorkest. Thuis oefenen en vervolgens samen repeteren. “En straks mogen ze het in Muziekcentrum Enschede laten horen,” aldus Ten Brinke. “Dat is dan weer vergelijkbaar met het PSV-stadion onder de concertzalen.”

“Je merkt dat de amateurs zich optrekken aan het niveau van de profs. Gedreven om net dat stapje extra te zetten,” vertelt de voorman van MuziekPlatform Oost. “Het is natuurlijk ook een fantastische gelegenheid om te kijken in de keuken van een professioneel orkest.”

En de avond waarop het gebeurt, belooft voor zowel publiek als muzikanten een bijzondere te worden. “Eerst mogen ze in een volle concertzaal spelen met de profs, in een orkest van 110 muzikanten. Vervolgens treedt HET Symfonieorkest ook nog op,” aldus Ten Brinke. “Daadwerkelijk iedereen kan er een leuke avond hebben. Ik heb de stukken al gehoord. Het zijn stukken waar je als muzikant echt wat voor moet doen.”

Na het groot HRFSTWND-orkest treedt HET Symfonieorkest op
“Als organisatie willen we de afstand tussen professionele musici en amateurs verkleinen,” legt Marij van der Meij namens HET Symfonieorkest uit. “Door gezamenlijke repetities en de coaching van de professionele musici willen we verbindingen leggen en het niveau nog verder verhogen. En bovendien willen we Enschede en omstreken op een laagdrempelige en toegankelijke manier kennis laten maken met onze muziek,” aldus Van der Meij.

Als het optreden van het grote gelegenheidsorkest voorbij is, treden de profs van HET Symfonieorkest op. Speciaal voor de gelegenheid is de blazerssectie van het orkest groter dan normaal. HET Symfonieorkest brengt onder meer Tsjaikovski’s 5e symfonie ten gehore.
Het concert op 30 oktober in Muziekcentrum Enschede begint om 19.15 uur. Wie kaarten wil, moet snel zijn. Het concert is nagenoeg uitverkocht.

Over HRFSTWND
HRFSTWND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de blaasmuziek de kans te spelen op een groot podium.


HRFSTWND met Bouw- en Infraharmonie Nederland en KHO naar Arnhem

‘Meedoen aan de HRFSTWND-concerten is voor elke muzikant een groot hoogtepunt’

HRFSTWND komt naar Arnhem. De grootste concertreeks van het land doet op zondag 25 oktober Musis aan. Vanaf 15.00 uur spelen Koninklijke Harmonie Oosterbeek en de Bouw- en Infraharmonie Nederland in de concertzaal aan de Velperbuitensingel. Beide orkesten nemen de helft van het concert voor hun rekening. Voor de pauze speelt de Koninklijke Harmonie Oosterbeek. Na de koffie betreedt de Bouw- en Infraharmonie Nederland het podium.

IMG 3135

“Een heerlijk ontspannen en interessante middag,” vertelt Adri Meeuwse van de Bouw- en Infraharmonie over het concert. “Genieten van de bevlogenheid en het enthousiasme van de muzikanten.”
Meeuwse kijkt uit naar het HRFSTWND-concert in Arnhem. “Het meedoen aan de HRFTSWND-concerten in zo'n magnifieke zaal, is voor elke muzikant individueel en voor het orkest als geheel een groot hoogtepunt.”
Bovendien heeft de dirigent van het orkest een mooie herinnering aan Musis in Arnhem. “Hij startte zijn muzikale carrière in Musis Sacrum. Hij sloot er zijn conservatoriumopleiding als trompetsolist met het trompetconcert van Haydn af.”

Koninklijke Harmonie Oosterbeek komt met primeur naar Arnhem
De Koninklijke Harmonie Oosterbeek komt met een primeur naar Musis. Tijdens het concert is een zeer speciale uitvoering van 'The Raven' te horen. Componist Harrie Jansen heeft het stuk speciaal omgewerkt van fanfare- naar harmoniebezetting. “Voor de harmonieversie hebben wij, als het gaat om openbare uitvoeringen, de primeur,” vertelt Paul Beekhuizen van de Koninklijke Harmonie Oosterbeek.

Beekhuizen benadrukt het unieke van het concert nog eens goed: “Ik denk niet dat er veel gelegenheden zijn om in tweemaal drie kwartier zoveel verschillende kanten te kunnen beluisteren van een modern harmonieorkest. Zonder dat het een rariteitenkabinet wordt en met oog voor kwaliteit. Natuurlijk hopen we met de originele werken kenners te trekken uit, wat ik maar zal noemen, ‘onze wereld’, maar we hebben ook de ambitie om mensen naar binnen te halen die normaal niet naar harmonieorkesten zouden komen luisteren.”

Over HRFSTWND
HRFSTWIND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafa-muziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 25 oktober zijn te koop vanaf 18,25 euro en te bestellen via Musis Arnhem.


 

Joost dirigeert familieconcert van HET Symfonieorkest!

Als organisator van HET Groot HRFSTWND Orkest biedt HET Symfonieorkest alle deelnemers van HRFSTWND de mogelijkheid om kinderen van 3 t/m 8 jaar (en hun ouders) kennis te laten maken met HET Symfonieorkest tijdens het familieconcert.

Joost Smeets dirigeert het orkest en je zult ook veel coaches herkennen in het orkest!

Daar komen de dieren; een interactief concert van Ageeth de Haan met HET Symfonieorkest op zaterdag 17 oktober in Muziekcentrum Enschede.
Studeer thuis het liedje in met je ouders, broertjes, zusjes, vriendjes en... zing mee in de concertzaal!

Speciale prijs voor familie en vrienden van HRFSTWND-deelnemers: ouders mogen met hun kind mee voor de jeugdprijs!
Via de site van het Wilminktheater kunt u met de actiecode culturage (allemaal kleine letters) gebruik maken van de korting.
U betaalt dan niet de volwassenprijs € 15,- maar € 7,50. De jeugdprijs blijft € 7,50.

Ageeth de Haan en HET Symfonieorkest
Daar komen de dieren!
za 17 oktober 2015 10:30 uur - Muziekcentrum De Wilmersberg Zaal - vrije zit
Alles draait in dit bijzondere concert om families. We hebben families in de zaal, instrumenten-families in het orkest en dierenfamilies op het grote, witte doek. Soms lijken ze op elkaar en soms zijn er mooie, opvallende verschillen. In deze hartverwarmende voorstelling zie je filmbeelden over wilde dieren in hun leefomgeving en luister je naar het orkest samen met Ageeth de Haan. Spelend, zingend en vertellend brengen zij het verhaal en de beelden bij elkaar.

Instrumententuin na afloop van het concert!
In de Instrumententuin mogen alle kinderen de instrumenten uit het orkest zelf uitproberen. De musici zullen hen helpen. Welk instrument vind jij het mooist?

Daar komen de dieren

I.s.m. de bamboeclub van het Wereld Natuur Fonds

Tekst liedjes: Ageeth de Haan, Muziek liedjes: Ageeth de Haan en Wessel Coppes, Arrangementen orkest: Fons Merkies, Additionele muziek voor optredens met orkest: Fons Merkies, Hans Thissen (Regie), Bartel Meyburg (Decor), Edgar Stuurman (Kostuum), Lisette Spiegeler (Beeldmontage), Guus Akerboom (Techniek)


‘"Wij gaan het publiek laten zien wat muziek van eredivisieniveau is"

HRFSTWND naar Theaterhotel Almelo voor duo-concert van Sint Jan uit Wierden en Semper Crescendo uit Oldenzaal

Harmonie Sint Jan 12 12 2014 21

“Wij gaan het publiek laten zien wat muziek op eredivisieniveau is.” Met die binnenkomer legt Martin Breukers, voorzitter van Semper Crescendo uit Oldenzaal, de lat meteen al hoog. Zaterdag 3 oktober speelt zijn Semper Crescendo samen met Sint Jan uit Wierden in het Theaterhotel in Almelo. Het concert is de tweede uit een nieuwe serie van HRFSTWND-concerten.
“Wat bezoekers van het concert mogen verwachten? Een op-en-top avondje uit met fantastische muziek”, vervolgt Breukers. “Een concertavond die bijzonder geschikt is voor de absolute liefhebber van blaasmuziek.”
Bijzonder aan het concert van Semper Crescendo is dat er een nieuw nummer wordt gespeeld. “Dat nummer spelen we op 15 november ook op een concours. Daar werken we al maanden naar toe. We hebben speciaal gevraagd of we dat nummer mogen spelen, de moeilijkheidsgraad is namelijk zo hoog... We kregen bijna direct toestemming van de organisatie”, vertelt een gepassioneerde Breukers.
Ook Sint Jan uit Wierden leeft naar het concert in Theaterhotel Almelo toe. In de aanloop naar het concert dat ze samen met Semper Crescendo geven, hebben beide orkesten onderling veel contact gehad. “We hebben nu al afgesproken om vaker samen concerten te geven. Eind oktober doen we het alweer. Dat vloeit voort uit het contact dat we door HRFSTWND hebben gelegd.”

Over HRFSTWND
HRFSTWIND is de grootste concertreeks van Nederland en doet tussen 26 september en 20 december elf verschillende locaties aan in Overijssel en Gelderland.
HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafabra-muziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals.

Kaarten voor het concert op 3 oktober zijn te koop vanaf 17,50 euro en te bestellen via Theaterhotel Almelo.

Grootste concertreeks van het land van start

HRFSTWND startte zaterdag 26 september 2015. Het is de grootste concertreeks van ons land, met 12 concerten door 24 orkesten in 11 verschillende theaters. "Misschien inmiddels wel de grootste van de Benelux," aldus Gerard ten Brinke, voorzitter van MuziekPlatform Oost.
Kick off HRFSTWND 2015

"HRFSTWND biedt amateurorkesten binnen de hafabra-muziek de kans te spelen op een groot podium. En die kans verdienen ze, want het zijn vaak toporkesten die bestaan uit een mix van amateurs en professionals", aldus Ten Brinke. Op 11 september werden vertegenwoordigers van de deelnemende orkesten bijgepraat over de concertreeks die blaasmuziek een groots podium moet bieden. Het is het negende jaar dat dit muzikale evenement wordt georganiseerd. Volgend jaar wordt dus een jubileumjaar.

Lees meer

HRFSTWND op facebook

Op de facebookpagina van HRFSTWND vindt u regelmatig updates met repetitie- en concertfoto's, filmpjes en dirigenten-portretten. De HRFSTWND facebookpagina staat hier. Like de pagina om de updates te kunnen volgen!
  • HetGeldersOrkest
  • Musidesk
  • MuziekPlatform Oost
  • Orkest van het Oosten
  • Zwolse theaters
  • Cultuurmij Oost 01

Een initiatief van Cultuurmij Oost (vh KCG) en Musidesk Rijnbrink (vh MUI) in samenwerking met de deelnemende orkesten en podia.